Wegańska dieta oparta na roślinnych produktach i wykluczająca wszelkie składniki pochodzenia zwierzęcego zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Robiąc zakupy weganie uważnie czytają składy produktów, by mieć pewność, że zakupiona żywność spełnia ich wymagania. Czy Guinness jest wegański? Jeśli jesteś weganinem i zarazem miłośnikiem [...]
[...] niż na chudą pierś z kurczaka. Większość tłuszczu znajduje się w skórze, z której możesz zrezygnować. Mięso znajdujące się na udkach jest bardziej soczyste i bogate w smak, niż białe mięso piersi. Jest to doskonałe źródło chudego białka, które może sprawić, że poczujesz się bardziej usatysfakcjonowany podczas posiłku, niż wówczas, gdy [...]
[...] rodzaj mięsa wśród osób dbających o swoją sylwetkę. Chociażby ze względu na cenę, dostępność i łatwość przygotowania. Większości osób odpowiada również dość neutralny smak mięsa. Jak wybrać odpowiednią pierś z kurczaka? Mięso to nie powinno różnić się znacznie w zależności od danego sklepu czy dostawcy. Kierować warto się swoim [...]
[...] dużej ilości białka w diecie. Na szczęście producenci odżywek wysokobiałkowych zadbali również i o tę grupę odbiorców. Mogą oni wybierać odżywki wysokobiałkowe o naturalnym smaku. Kompromisem, będzie tutaj oczywiście sam smak produktu. Jednak, jeśli ktoś obawia się nadmiaru takich dodatków, powinien się z tym liczyć i celowo wybrać produkt [...]
[...] 0 g białka, 34 g maltodekstryny i 2 g tłuszczu. Odżywki były dostarczane w postaci sproszkowanej i zawierały niewielkie ilości Na, K i Ca dla poprawienia konsystencji i smaku. Wszystkie proszki miały identyczny wygląd, smak (waniliowy) i konsystencję oraz zostały wstępnie oznakowane i zapakowane, jako A, B i C, przez zewnętrznego badacza. [...]
Szukając w codziennej diecie słodkiego smaku, nie trzeba się zwracać ku produktom wysokoprzetworzonym, ubogim w błonnik, a bogatym w cukier i przetworzone tłuszcze oraz sól. Zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie sięgnąć po produkty, których skład odżywczy sprzyja uczuciu sytości, a jednocześnie również regulacji stanu odżywienia. Od stosunkowo [...]
Odpowiednia masa ciała to jeden z czynników determinujących nasze zdrowie, niezależnie od wieku. No, ale jeśli jesteś nastolatkiem, to pewnie nieco mniej myślisz o zdrowiu, a bardziej o swoim samopoczuciu i wyglądzie. Jeśli masz nadwyżkę kilogramów, to być może zastanawiasz się jak schudnąć, jak zrobić to szybko i najlepiej bez specjalnego [...]
[...] suplementów diety często ma znaczenie dla konsekwencji w dostarczaniu pewnych substancji odżywczych do organizmu. Nie każdy bowiem lubi przełykanie kapsułek i tabletek, czy smak produktów w postaci proszku. Nie każdy jest również w stanie dostarczyć witaminy i składniki mineralne oraz inne substancje odżywcze wraz ze spożywaną dietą. Witamina [...]
Przeglądając diety osób związanych z branżą fitness czy kulturystyki zauważyć można to, że w ich żywieniu często pojawiają się różnego rodzaju omlety. Jakie są plusy ich spożywania? Co powinno wchodzić w ich skład? Ostatecznie, jak przygotować taki posiłek, aby był dobry jakościowo? W tym artykule postaram się odpowiedzieć na te pytania. Czas [...]
Układ odpornościowy, czyli inaczej immunologiczny, to system obronny naszego organizmu, chroniący nas w pierwszej kolejności przed zewnętrznymi, biologicznymi czynnikami chorobotwórczymi, zaliczanymi ogólnie do grupy patogenów. Praca układu odpornościowego skupia się więc głównie na rozpoznawaniu i unieszkodliwianiu patogenów, takich jak m.in. [...]
Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]
Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
[...] części społeczeństwa? Co to jest nietolerancja laktozy? Co to jest laktoza? Zacznijmy od wyjaśnienia, czym jest laktoza. Produkty mleczne mają naturalny subtelnie słodkawy smak, który zawdzięczamy obecności węglowodanów, a dokładniej laktozie. Ten cukier mleczny składa się z dwóch cząsteczek cukrów prostych, a dokładniej z glukozy oraz [...]
[...] za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można suszyć w piekarniku? Jak najbardziej. Nadaje się do tego każdy gatunek, ale najlepsze są te o lekko kwaskowatym smaku, ponieważ jabłka w procesie suszenia i tak nabierają słodkości. Jabłka należy pokroić w plasterki i suszyć w piekarniku nastawionym na 50 do 70 stopni przez minimum 3 [...]
[...] i jego przetwory stanowią podstawę diety wielu ludzi na świecie, to nie każdy może lub chce po nie sięgać. Powodem może być na przykład nietolerancja laktozy albo awersja smakowa do mleka. Każdy, kto chce zapewnić sobie cenną dla organizmu dawkę aminokwasów niezbędnych, ale ma problem z produktami mlecznymi, z pewnością zainteresuje się [...]
[...] Basmati - również należy do odmiany ryżu o długich ziarnach, po ugotowaniu nie skleja się, ze względu na kolor ma dwa rodzaje: biały oraz brązowy, ma lekko orzechowy smak i może być używany do dań mięsnych oraz rybnych. Jaśminowy - jest szczególnie ceniony w społeczeństwie azjatyckim, podczas gotowania wydziela delikatny zapach, po [...]
[...] Wystarczy popytać wśród znajomych i bardzo ciężko o osobę, która nie jada słodyczy, lodów, kremów czy ciast. Nawet jeżeli tak jest, to wynika to nie z faktu, iż nie lubi ona smaku tego typu produktów, a z tego względu, że dba mocno o swoją dietę, zdrowie i sylwetkę. Zastosowanie NUTWHEY jako dodatek do owsianki do smarowania omletów do [...]
[...] uwagę na jakość, wybierają te z wolnego wybiegu, ale zdecydowanie najlepiej kupować jajka od sprawdzonych sprzedawców, na targu. Te jajka nie muszą być oznaczone, ale ich smak i jakość żółtka jest nieporównywalnie lepsza od tych, które zakupić można w supermarketach. Pamiętajmy, by przed zakupem sprawdzić jajka, czy nie są popękane, czy ich [...]
[...] z Vegan Protein będzie świetną opcją. Można powiedzieć, że jest ekologiczne, gdyż uprawa roślin jest łagodna dla naszego środowiska i nie wymaga wielu zasobów. Co prawda smak może być troszkę inny, niż białka serwatki, ale jest to także rodzaj urozmaicenia dla naszych kubków smakowych. Dla osób, które nie spożywają mięsa i produktów [...]